Een bod uitbrengen doe je zo
Je hebt je droomhuis gevonden in Roermond of omgeving. Het is volle bak zomer en je staat al op het punt om al je vrienden uit te nodigen voor de allereerste barbecue in je nieuwe tuin. Maar wacht, voordat je die barbecue aansteekt, moet je nog een bod uitbrengen. Hoe pak je dat aan? Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Geen paniek, Maat Makelaars heeft alles wat aan bod komt op een rijtje gezet om dit spannende proces tot een succes te maken.
De basics: biedingsvormen
Laten we beginnen met de basics: de verschillende biedingsvormen. Er zijn er maar een aantal, maar het is handig om te weten wat relevant is bij welke biedingsvorm.1. Onderhandelen
Je doet als geïnteresseerde een openingsbod. Zodra je een tegenbod krijgt van de verkoper, ben je in onderhandeling. Ook kun je ervoor kiezen om gelijk een eindbod neer te leggen. De verkoper moet dan binnen een bepaalde tijd een reactie geven op het bod.
2. Verkoop bij inschrijving
Onderhandelen bij verkoop bij inschrijving is niet mogelijk. Alle geïnteresseerden kunnen eenmalig een bod doen. Dit is gelijk het eindbod. De verkoper kiest het beste bod. De verkoper kijkt daarbij meestal niet alleen naar het hoogste bod, maar ook naar eventuele voorwaarden die de bieder bij het bod stelt.
3. Online bieden
Natuurlijk kan het anno 2024 ook online. Online bieden is een hele transparante manier van bieden. Je biedt via een online biedingsplatform en alle biedingen zijn hierop, voor iedereen, te zien. Je weet dus precies wat andere bieders hebben geboden. Ook kan je gedurende het biedproces jouw bieding aanpassen.
4. Veiling
Als laatste bestaat er ook nog de veiling. Dit kan een vrijwillige veiling of een executieve veiling zijn. De verkoper kan kiezen voor een veiling, als wordt verwacht dat deze vorm van openbare verkoop meer zal opleveren. Een executieve veiling wordt gedaan als er nog schulden openstaan die afgelost dienen te worden.
Hoe bepaal je je bod?
Het bepalen van je bod is geen hogere wiskunde, maar je moet wel goed je huiswerk doen. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:1. Onderzoek de markt
Kijk naar vergelijkbare huizen in de buurt. Wat zijn de vraagprijzen daarvan? Dit geeft je een idee van wat je kunt verwachten.
2. Bepaal jouw maximum
Stel een maximum vast dat je bereid bent om te betalen en blijf daarbij. Het is makkelijk om in het moment meer te bieden dan je eigenlijk wil.
3. Houd rekening met eventuele kosten
Vergeet niet dat er naast de koopprijs ook andere kosten zijn, zoals notariskosten, overdrachtsbelasting en eventuele verbouwingen. Zorg dat je een buffer hebt voor deze extra uitgaven.
Een bod uitbrengen doe je zo
Hoe breng je een bod uit?
Je hebt je onderzoek gedaan, je bod bepaald, en nu is het tijd om het daadwerkelijk uit te brengen.Doe je bod schriftelijk
Zorg áltijd dat je bod schriftelijk is. Dit kan via een e-mail of een officieel biedingsformulier. De makelaar heeft van te voren het proces aangegeven. Vermeld hierin niet alleen het bedrag dat je wilt bieden, maar ook eventuele randvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld het uitvoeren van een bouwkundige keuring of ontbindende voorwaarden.
Wachten
Nu komt het moeilijkste deel: wachten. De verkoper zal jouw bod overwegen en misschien proberen te onderhandelen. Dit duurt vaak zéker een paar dagen, dus wees geduldig.
Onderhandelen
Als de verkoper een tegenbod doet, begint het onderhandelen. Blijf rustig, weet wat je maximum is en wees bereid om een beetje te schipperen als dat nodig en mogelijk is.
Biedingsproces
Is het bieden via een biedingsproces verlopen, dan kan het zijn dat verkoper(s) samen de biedingen willen bespreken. Ook dit duurt vaak een paar dagen. Even geduld hebben dus.
Daarna volgen één van de volgende twee opties
Je bod wordt niet geaccepteerd
Helaas, je bod is niet het winnende bod geworden. Wat nu? Ga niet bij de pakken neerzitten. Zodra de woning officieel verkocht is, kun je via Move zien wat de verkoopprijs is. Gebruik de informatie die je krijgt om sterker terug te komen bij je volgende poging. Er zijn genoeg mooie huizen in Roermond en omgeving.
Je bod wordt geaccepteerd
Gefeliciteerd, je bod is geaccepteerd! Nu begint het proces van het afronden van de koop. Dit omvat het opstellen van de koopovereenkomst, het regelen van de financiering en uiteindelijk de overdracht bij de notaris.
Wat gebeurt er na de acceptatie van een bod?
Na de acceptatie van een bod, begint de laatste fase van het koopproces.De koopovereenkomst
Een koopovereenkomst wordt opgesteld door de makelaar. Het is belangrijk om deze zorgvuldig door te lezen en goed te (laten) controleren.
De financiering
Als je bod geaccepteerd is, is het zaak om de financiering rond te hebben. Als het goed is heb je voordat je een bod uitbracht al de nodige stappen gezet. Nu is het zaak om met je hypotheekadviseur de puntjes op de i te zetten.
De overdracht
Bij de notaris teken je de officiële documenten en betaal je de koopprijs die je geboden hebt. Daarna krijg je de sleutels en kun je eindelijk beginnen aan die lekkere barbecue.