Het energielabel

Als huiseigenaar of potentiële koper kom je ongetwijfeld in aanraking met energielabels. Maar wat houden ze eigenlijk in? En waarom zijn ze belangrijk? In deze blog gaan we dieper in op het energielabel en delen we handige informatie over de betekenis, verplichtingen, het aanvraagproces en tips om je energielabel te verbeteren.

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een certificaat dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Het is gebaseerd op verschillende factoren, zoals isolatie, verwarmingsinstallatie, ventilatie en duurzame energiebronnen. Een energielabel geeft je in één oogopslag inzicht in de energieprestaties van een woning.
 

Waarom een energielabel?

Het hebben van een energielabel heeft verschillende voordelen. Het helpt huiseigenaren bewust te worden van hun energieverbruik en stimuleert hen om energiebesparende maatregelen te nemen. Voor potentiële kopers biedt een energielabel inzicht in de toekomstige energiekosten en hoe milieuvriendelijkheid een woning is.
 

Waar staan de letters op het energielabel voor?

Op een energielabel worden de letters A+++++ tot en met G gebruikt om de energie-efficiëntie van een woning aan te geven. Klasse A+++++ staat voor zeer energiezuinig, terwijl klasse G aangeeft dat er veel verbeteringen nodig zijn om de woning energiezuiniger te maken.
 

Is een energielabel verplicht?

Een energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning. Het label moet worden overhandigd aan de nieuwe eigenaar of huurder. Bij het ontbreken van een energielabel kunnen er boetes worden opgelegd. Het is dus van belang om tijdig een energielabel aan te vragen.
 

Wat is het energielabel van mijn huis?

Als huiseigenaar kun je eenvoudig het energielabel van je huis opvragen via de website energielabel.nl. Hier kun je met behulp van je DigiD inloggen en het label raadplegen. Het label toont de energieprestaties van je woning en geeft aan welke verbeteringen er mogelijk zijn.
 

Hoe kun je een nieuw energielabel aanvragen? 

Als je nog geen energielabel hebt of een nieuw label wilt aanvragen, kun je dit doen via erkende energielabel-adviseurs. Zij voeren een inspectie uit en stellen het energielabel op. Na goedkeuring wordt het label geregistreerd en ontvang je het officiële certificaat.
 

In 2021 is het energielabel herzien. Wat is er anders?

Sinds 1 januari 2021 is het energielabel herzien en zijn de bepalingsmethodes aangescherpt. Het nieuwe energielabel is gebaseerd op onder andere de oppervlakte van de woning en de isolatiewaarden. Hierdoor zijn de energielabels nauwkeuriger en beter afgestemd op de werkelijke energieprestaties van de woning.
 

Hoe kun je je energielabel verbeteren?

Wil je de energieprestaties van je woning verbeteren en daarmee je energielabel verhogen? Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen, zoals het verbeteren van isolatie, het plaatsen van energiezuinige verwarmings- en ventilatiesystemen, en het gebruik van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen. Een energieadviseur kan je helpen en adviseren over de beste opties voor jouw woning.
 

Wil je meer weten over energielabels?

Energielabels zijn een waardevol instrument om inzicht te krijgen in de energieprestaties van een woning. Wil je meer weten over energielabels of ben je op zoek naar professioneel advies bij het kopen, verkopen of taxeren van een woning in Roermond? Neem dan contact op met Maat Makelaars. Ons deskundige team staat voor je klaar en helpt je graag verder.
 
Heb je nog geen energielabel of wil je je huidige label verbeteren? Neem dan contact op met een erkende energielabel-adviseur en ontdek de mogelijkheden om je woning energie-efficiënter te maken. Samen bouwen we aan een groenere toekomst!