Hoe bereid je je voor op een bezichtiging?

Je hebt eindelijk dat droomhuis gevonden en een bezichtiging gepland. Spannend! Maar hoe zorg je ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat en niets over het hoofd ziet? Geen zorgen, wij van Maat Makelaars hebben een lijst met tips samengesteld zodat jij vol vertrouwen je toekomstige thuis grondig kunt inspecteren.

Doe je huiswerk

Je voorbereiden begint thuis. Zorg dat je de verkoopbrochure, of de online advertentie van de woning goed doorleest en noteer alle belangrijke details. Zoek online naar informatie over de buurt, de voorzieningen, scholen, en openbaar vervoer. Hoe meer je van tevoren al weet, hoe gerichter je vragen kunt stellen tijdens de bezichtiging.

Maak een checklist

Een bezichtiging kan overweldigend zijn. Het kan daarom helpen om een checklist te maken van alle zaken die je graag wil controleren. Denk aan de staat van de gevel, de dakbedekking, de kozijnen, eventuele scheuren in muren, de isolatie, en ga zo maar door. Vergeet ook niet te letten op zaken als de waterdruk en de staat van de elektriciteitsvoorzieningen. Check, check, dubbelcheck.

Maak een vragenlijst

Noteer van tevoren alle vragen die je hebt. Hoe oud is de CV-ketel? Zijn er renovaties uitgevoerd? Hoe oud is de keuken? Door goed voorbereid te zijn, voorkom je dat je belangrijke zaken vergeet uit te vragen. En nee, geen enkele vraag is te gek – het gaat tenslotte om jouw toekomstige thuis.

Neem een tweede, of derde paar ogen mee

Twee, of zelfs drie, zien áltijd meer dan één. Neem een extra iemand mee die kritisch kan kijken en zaken ziet die jij misschien over het hoofd ziet. Dit kan een vriend, familielid of een bouwkundig expert zijn. Natuurlijk kun je ook áltijd vragen of je een bouwkundige keuring kunt laten uitvoeren, zodat je zeker niks over het hoofd ziet.

Neem de tijd voor een rondje (of twee)

Een bezichtiging is geen race. Neem de tijd om alles goed in je op te nemen. Maak gerust meerdere rondjes door het huis en bekijk elke ruimte zorgvuldig. Vergeet niet ook om de buitenkant, de tuin en de buurt goed te bekijken. Loop een blokje om en proef op je gemak de sfeer van de omgeving.

Foto’s maken mag!

Natuurlijk mag je foto’s maken tijdens een bezichtiging. Dit helpt je om later dingen terug te kijken en te vergelijken met andere huizen die je misschien nog gaat bezichtigen. Zo houd je alles lekker overzichtelijk.
 

Luister naar je gevoel

Natuurlijk moet je praktisch en kritisch zijn, maar vergeet niet te luisteren naar je gevoel. Voelt het huis als thuis? Zie je jezelf hier wonen en gelukkig zijn? Je gevoel is minstens zo belangrijk als de technische staat van het huis.
 

Vergeet de kosten niet

Vraag naar de bijkomende kosten zoals VvE-bijdragen, onderhoudskosten en eventuele verborgen gebreken. Een huis kopen is een grote financiële stap, dus het is belangrijk om een goed beeld te hebben van alle kosten die daarbij komen kijken.
 

Vertrouw op je makelaar

Last but not least, vertrouw op de expertise van je makelaar. Bij Maat Makelaars helpen we je graag met al je vragen en zorgen we ervoor dat je goed voorbereid aan je bezichtiging begint. 
 
Heb je hulp nodig bij de voorbereiding van een bezichtiging, of wil je meer informatie over een specifiek huis? Neem dan gerust contact met ons op. Ons team staat klaar om je te begeleiden en te adviseren, zodat jij – weloverwogen - de beste keuze kunt maken.