Je hebt je huis verkocht. Hoe lever je jouw verkochte woning op aan de kopers?

De handtekeningen zijn gezet en de verkoop is rond. Gefeliciteerd, je hebt je huis verkocht! Maar voordat je achterover kan gaan leunen, heb je nog een stap te gaan: het opleveren van je woning aan de nieuwe eigenaar. Geloof ons, dat is meer dan alleen de sleutel overhandigen.
Hoe zorg je ervoor dat alles soepel verloopt en de koper met een glimlach je oude woning betreedt? Graag nemen we je stap voor stap mee door de oplevering.

Wat wordt er precies verwacht bij de oplevering?Voordat we de details induiken, is het handig om te weten wat ‘oplevering’ eigenlijk betekent. Simpel gezegd, de oplevering is het moment waarop de woning officieel wordt overgedragen aan de koper. Het gaat niet alleen om het overhandigen van de sleutels, maar ook om het huis in de afgesproken staat te verlaten. Die staat is vastgelegd in de koopovereenkomst, dus check die goed om verrassingen te voorkomen.

Meestal betekent het dat je de woning leeg, schoon en in goede staat oplevert, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt, bijvoorbeeld over de overname van bepaalde meubels of apparatuur. Controleer de koopakte om hier zeker van te zijn.

1. Begin op tijd met inpakken en opruimen

Een huis leegmaken lijkt vaak minder werk dan het daadwerkelijk is. Opeens zijn er spullen die je jaren niet hebt gezien (en waarschijnlijk ook niet meer nodig hebt). Begin dus op tijd met het inpakken van je spullen en maak meteen van de gelegenheid gebruik om spullen weg te doen. Wat niet meegaat naar je nieuwe woning kun je verkopen, weggeven of naar de kringloop brengen. Zo sla je twee vliegen in één klap: je verhuizing wordt makkelijker én je maakt de koper blij met een frisse start.
 

2. Verwijder alle persoonlijke eigendommen

Alles wat niet bij de verkoop is inbegrepen, moet eruit. Dit betekent dat je persoonlijke spullen zoals meubels, gordijnen en apparaten, moet verwijderen. Heb je een zonnescherm verkocht? Dan moet dat blijven. Hetzelfde geldt voor inbouwkasten, keukenapparatuur en verlichting als die onderdeel zijn van de deal. Check de lijst van roerende en onroerende zaken in de koopakte om zeker te weten wat er moet blijven en wat je mee mag nemen.
 

3. Schoonmaken: hoe schoon is schoon?

Niemand wil een nieuwe woning betrekken die nog vol stof en vlekken zit. Een schoon huis overdragen is dus wel zo netjes. Vaak betekent het dat je het huis bezemschoon oplevert. Wat is bezemschoon precies? Kort gezegd: de vloeren, muren en ramen zijn vrij van vuil en het huis is netjes achtergelaten. Je hoeft het huis niet tot in de kleinste hoekjes te poetsen, maar een goede schoonmaakbeurt is wel op zijn plaats. Denk aan het stofzuigen van de vloer, het schoonmaken van de keuken en badkamer, en het poetsen van het toilet.
 

4. Controleer op achterstallig onderhoud

Is er in de tussentijd iets kapot gegaan in de woning? Een loszittende deurklink, een lekkende kraan of een lamp die niet meer werkt? Dit moet je vóór de oplevering nog repareren. De koper heeft recht op een woning die in dezelfde staat is als tijdens de bezichtiging. Klein onderhoud kun je zelf vaak makkelijk oplossen, maar bij grotere gebreken is het verstandig een professional in te schakelen. Niemand wil een last-minute discussie over een deur die ineens toch niet sluit.

6. Sleutels, meters en de eindinspectie

De sleutels overhandigen lijkt misschien logisch, maar vergeet niet dat het om álle sleutels gaat, inclusief die van de schuur, brievenbus, garage en eventueel een achterom. Zorg ervoor dat je al deze sleutels verzamelt en overhandigt tijdens de eindinspectie, zodat de koper overal toegang toe heeft.

De eindinspectie is een laatste check van de woning, samen met de koper en eventueel de makelaar. Jullie lopen door het huis om te controleren of alles nog in de afgesproken staat is. Dit is ook het moment om de meterstanden van gas, water en elektriciteit op te nemen, zodat je de energieleveranciers kunt informeren. Maak foto's van de meterstanden om gedoe achteraf te voorkomen.


7. De officiële overdracht bij de notaris

Na de eindinspectie volgt de officiële overdracht bij de notaris. Hier wordt de akte van levering getekend en worden de sleutels formeel overgedragen aan de koper. De notaris zorgt ervoor dat de eigendomsoverdracht correct wordt ingeschreven in het kadaster. Zodra alle handtekeningen zijn gezet, ben je officieel geen eigenaar meer van de woning.

8. Extra tips voor een soepele overdracht

Communicatie is key: heb je twijfels over wat er wel of niet bij de oplevering hoort? Neem contact op met de koper of de makelaar om dit op tijd te bespreken. Zo voorkom je misverstanden.
Maak foto’s van de woning: mocht er na de oplevering discussie ontstaan over de staat van de woning, dan heb je visueel bewijs van hoe je het huis hebt achtergelaten.
Vergeet je adreswijzigingen niet door te geven: denk eraan om post door te laten sturen en je adreswijziging door te geven aan belangrijke instanties en bedrijven. De verhuisservice van PostNL biedt hiervoor een handige oplossing.


Hulp nodig bij de oplevering van je woning?

Door alles op tijd te regelen, helder te communiceren met de koper en de woning netjes achter te laten, zorg je voor een soepele en stressvrije oplevering. Heb je hulp nodig bij de verkoop van je huis? Neem contact op met Maat Makelaars! Wij staan voor je klaar met advies en begeleiding op maat.