Ik wil een tweede huis kopen. Waar moet ik op letten?

Je hebt besloten: je wil graag een tweede huis. Je bent op zoek naar een plek voor de weekenden, de vakanties of wellicht als investering voor de toekomst. Maar voordat je overhaast je handtekening onder een koopcontract zet, zijn er een aantal zaken waar je goed over na moet denken. Er komen allerhande zaken kijken bij het kopen van een tweede huis waar je misschien nog niks vanaf weet. Van belastingen tot vergunningen, je krijgt met veel meer te maken dan bij het kopen je eerste woning.
 
Maat Makelaars heeft de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet voor de aankoop van een tweede huis.

1. De financiƫn

Een tweede huis betekent dubbele lasten. Naast de hypotheek van je eerste woning krijg je te maken met een tweede hypotheek, onderhoudskosten, verzekeringen en belastingen. Heb je hier genoeg financiƫle ruimte voor? Banken zijn strenger als het om een tweede woning gaat, omdat dit meer risico met zich meebrengt. Je hebt vaak een hoger eigen vermogen nodig en de lening die je kunt krijgen, is altijd lager dan bij je eerste huis.

2. Hypotheekmogelijkheden voor een tweede woning

Voor je eerste woning kun je vaak de volledige koopsom financieren met een hypotheek. Bij een tweede huis liggen die regels net even anders. Banken financieren doorgaans minder van de aankoopwaarde. Daarnaast is het mogelijk dat de rentetarieven voor een tweede woning hoger liggen dan voor je eerste huis.

Hypotheekvormen:

  • Vakantiewoning: De financiering voor een vakantiehuis is vaak beperkter. Sommige banken financieren alleen tot 70% van de marktwaarde.
  • Beleggingspand: Wil je de woning verhuren? Houd er rekening mee dat banken dan vaak strenger zijn en de financiering voor verhuurde woningen beperkt is.
 Laat je bij de aanschaf van een tweede huis goed adviseren door een financieel expert. Verschillende banken kennen verschillende voorwaarden, het loont dus vaak om meerdere banken te vergelijken.

3. Verhuurmogelijkheden

Een groot voordeel van een tweede huis kan zijn dat je het verhuurt als je er zelf niet bent. Dit kan een leuke extra inkomstenbron zijn, maar let op: niet elke gemeente is hier even enthousiast over. Er kunnen strenge regels gelden voor verhuur, zoals een maximaal aantal weken per jaar of een vergunningplicht.

4. Fiscale gevolgen

Een tweede huis brengt belastingtechnisch ook wat veranderingen met zich mee. Terwijl je eerste woning vaak onder het eigenwoningforfait valt, geldt voor je tweede woning dat deze in box 3 wordt belast (vermogen). Dit betekent dat je belasting betaalt over de waarde van het huis, minus eventuele hypotheekschuld.
 
Daarnaast moet je rekening houden met de overdrachtsbelasting. Waar deze voor je eerste huis lager is, betaal je bij een tweede woning meestal een hoger tarief. 

5. Onderhoud en beheer

Een tweede huis betekent ook dubbel onderhoud. Heb je de tijd om de woning zelf te onderhouden, of laat je dit liever over aan een professioneel bedrijf? Denk aan schilderwerk, tuinonderhoud en andere klusjes die eens in de zoveel tijd nodig zijn. Als de woning ver van je eerste huis ligt, kan het handig zijn een lokaal bedrijf in te schakelen voor het onderhoud. Een goede beheerder kan een hoop kopzorgen schelen, zeker als je de woning verhuurt.
 

Vragen over de aanschaf van een tweede huis?

Een tweede huis kan een geweldig leuke investering zijn. Of je nu een vakantiehuis zoekt, een beleggingspand of een tweede woning om zelf te betrekken, bij Maat Makelaars helpen we je graag met het vinden van het perfecte tweede huis.