Vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters in 2024: Wat verandert er en hoe profiteer je?

Vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters in 2024: Wat verandert er en hoe profiteer je?
Als starter op de woningmarkt is het van belang om de ontwikkelingen op de woningmarkt goed in de gaten te houden. Er zijn namelijk allerhande zaken die van invloed kunnen zijn op de aankoop van je allereerste woning. Ben je bijvoorbeeld al op de hoogte van het nieuws over de verhoging van de overdrachtsbelastingvrijstelling in 2024?

In dit blog gaan we dieper in op deze wijziging, bespreken we de voorwaarden en laten we zien hoe je als starter optimaal gebruik kunt maken van deze vrijstelling.

De startersvrijstelling, wat houdt die in?

De startersvrijstelling is een vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt. Vanaf 2024 wordt deze vrijstelling uitgebreid naar een woningwaarde tot €510.000. Dit betekent dat als je voldoet aan de voorwaarden, je bij de aankoop van een woning onder deze waarde dus geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Voorheen lag deze grens op €440.000. Een forse verruiming van deze vrijstelling, waardoor er meer mogelijkheden worden gecreëerd voor starters.
 

Hoe beïnvloedt de startersvrijstelling jouw financiën?

De startersvrijstelling is een kostenbesparing voor starters. De overdrachtsbelasting is een extra kostenpost bij de aankoop van een huis. Door de verhoogde vrijstelling bespaar je aanzienlijk op deze kosten. Stel dat je een woning koopt voor €500.000, dan bedraagt de besparing direct €10.000. Dit kan een aanzienlijk verschil maken bij het kiezen van je allereerste thuis.
 

De voorwaarden van de startersvrijstelling

Om in aanmerking te komen voor de startersvrijstelling zijn enkele voorwaarden van toepassing. Zo moet je tussen de 18 en 35 jaar oud zijn op het moment van verkrijging van de woning en de woning als hoofdverblijf gaan gebruiken. Daarnaast mag je nog niet eerder gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling. Vergeet niet dat een gevalideerd taxatierapport de woningwaarde niet mag overschrijden om in aanmerking te komen voor deze vrijstelling.
 

Hoe Maat Makelaars jou kan helpen

Bij Maat Makelaars begrijpen we hoe cruciaal het is om op de hoogte te zijn van de veranderingen op de woningmarkt. We begeleiden je maar al te graag bij het vinden van jouw droomhuis en hebben daarnaast antwoorden op al je vragen. We nemen je mee in het volledige aankoopproces en weten van a tot z hoe je als starter kunt profiteren van de startersvrijstelling.
 
Zo bieden we startende huizenkopers een uitgelezen kans om op een gunstige manier hun eerste huis te kopen. Wil je meer weten over hoe Maat Makelaars je kan ondersteunen bij het vinden van jouw allereerste woning? Neem dan gerust contact met ons op.